Какво да правим при повреда на пътя

Внезапно възникнала повреда в автомобила

Avtoikonom-damage

Особено такава по време на движение, е неприятна, както за водача, така и за неговите спътници. С цел да осигурим максимална безопасност на нашите клиенти, бихме искали да ви запознаем с някои основни правила, които трябва да знаете, в случай на възникнала неизправност.

Запазете спокойствие и се опитайте да установите причината за възникналата повреда.

При подобен инцидент, обикновено вариантите за степен на повредата са два: Повреда, която дава възможност за движение на автомобила на собствен ход и такава, която възпрепятства извършването на движение на собствен ход.

Основни стъпки в случай на повреда, която не възпрепятства движението на автомобила: 

  • Обезопасете пътниците: При напускане на превозното средство и излизането на пътя, всеки един от пътниците или шофьора, е необходимо да носят специална светлоотразителна жилетка.
  • Преместете автомобила на безопасно място: В населено място той трябва да бъде преместен извън платното за движение или на специално пригодено място за паркиране. Извън населено място, автомобилът трябва да бъде преместен извън платното за движение, така че да не пречи на движението на останалите участници в движението.
  • Обезопасете автомобила: Обезопасяването на автомобила се извършва посредством поставянето на предупредителен светлоотразителен триъгълник, който се поставя след автомобила на разстояние не по-малко от тридесет метра. При възникнала повреда на автомагистрала или скоростен път, светлоотразителният триъгълник се поставя на разстояние не по-малко от 100 метра. Друг метод за обозначаване са използването на червена светлина, авариен сигнал или включването на габаритни светлини.

Не премествайте автомобила си при следните технически повреди: 

– Възникнала повреда по основната спирачна уредба

– Възникнала повреда по пневматичната спирачна уредба

– Възникнала повреда по кормилната уредба

– Възникнали повреди по рамата, кабината, каросерията и допълнителното оборудване или в случаи, в които:

– Липсват или са повредени огледалата за движение

– Не работят чистачките за стъкла по време на дъжд или снеговалеж

– Неизправност в теглително-прикачното устройство на теглещият автомобил или на ремаркето или опорно-прикачното устройство на влекача или полуремаркето

– Възникнали повреди по силовото предаване

– Повреди по джантата

– Повреди, при които изтича гориво

– Повреди или неизправност в светлинните устройства

– Повреди в някоя от гумите

В тези случаи трябва да извикаме Пътна помощ и колата да се качи на ремарке и така да се превози до място за отстраняване на възникналата повреда. Също може да извикаме КАТ или да позвъним на 112.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *